Stefan Gheorghe Nicolau

 

Ștefan Gh. Nicolau (n. 10 iunie 1874, Ploiești – d. 3 noiembrie 1970, București) a fost un medic dermatolog român, membru de onoare al Academiei Române (12 august 1948), membru al Academiei de Științe Medicale din România. Membru al societăților de dermatologie din Argentina, Bolivia, Cehoslovacia, Franța, Italia, Iugoslavia, Spania, Turcia și Statele Unite.
Ştefan Gh. Nicolau este fondatorul școlii românești moderne de dermatovenerologie. A câștigat o reputație internațională în domeniul histologiei cutanate. A descris un șir de dermatoze care îi poartă numele: scorbutidele foliculare Nicolau, dermatita lividoidă și gangrenoasă Nicolau, exantemul exfoliant generalizat leucemic Nicolau și multe altele. A studiat clinica și epidemiologia leprei, morfopatologia și aspectele imunologice ale infecției sifilitice, patogenia dermatozelor profesionale, leziunile din limfogranulomatoză, contribuții incluse în tratatele mondiale de specialitate. A preparat împreună cu A. Banciu unvaccin (vaccinul Nicolau-Banciu) pentru tratamentul șancrului moale și a fost unul dintre cei mai activi organizatori pe plan internațional și național ai luptei anti-veneriene.
A absolvit Facultatea de Medicină din București. S-a specializat la Paris. Profesor la Facultatea de Medicină din Cluj (1919-1920), apoi din București. În 1928 a fondat Societatea de Dermatologie și Sifilografie din România. Director al Centrului Dermato-venerologic (1953-1970). În 1919-1938 a condus Clinica de Dermatologie din Spitalul Colțea.
Printre lucrurile publicate singur sau in colaborare cu seful acestui laborator, sau cu alti colegi: «Sur le cylindrome de la peau’, „Contribution a l’eude des tuberculides”, „Culture du microsporon furfur sur milieu solide avec du sang humain’ (in colaborare cu Gastou), „Quelques cas d’affections pilaires (tricoph ties, aycosis, folliculites),traites par les rayons X” (in colaborare cu Gaetou), „Suite aux easais de radiotherapie dans lee affections pilaires et les tuberculoses cutanees (in colaborare cu Gastou si Vieira), „Cancer squirreuse de la peu avec metastases multiples et disseminees des 1a peau”(in colaborare cu Gastou), Parapsoriasis ou seborrheide psoriasiforme (in colaborare cu Gastou), „Sur un cas de langue noire (langue villeuse), (in colaborare cu Emery si Gastou). „Syphilome nodulaire frontal sous-cutane, d’aspect telangiectaique” (in colaborare cu Emery si Gastou) si alte lucrari referitoare mai ales la sifilis. In urma acestor lucrari, la 5 martie 1903, este ales membru al Societatii de Dermatologie si Sifiligrafie din Paris.
In cadrul Societatii Romane de dermatologie si sifili-grafie – Sectiunea Bucuresti – care ia fiinta la 11 noiembrie 1928 – din initiativa profesorului Stefan Gh. Nicolau, sedinta de constituire avand loc in Amfiteatrul Spitalului Coltea, profesorul a grupat in jurul sau elevii clinicii sale si pe cei mai distinsi dermatologi si sifiligrafi ca: Anghelovici, Iliescu, Stefanescu, Banciu, Conatantinescu, Vatamanu, Negreanu, Aricescu, s.a.
Prin statutul societatii sedintele se tineau in prima duminica a fiecarei luni. Societatea dorea sa faca cunoscut strainatatii lucrarile scolii romanesti de dermato-sifiligrafie si de aceea, ea, a editat in limba franceza – organul sau de publicitate –„Bulletin de la Societe Roumaine de Dermatologie et de Syphiligraphie” (Section de Bucarest) in 1929.
Prezentindu-se intr-o forma eleganta buletinul societatii a continut cele mai importante comunicari facute in cadrul se-dintelor, bucurandu-se de o inalta apreciere in cercurile de spe cialitate din tara si strainatate. Buletinul va aparea pana la 30 februarie 1931.
Opera stiintifica a Academicianului Stefan Gh.Nicolau impresioneaza prin vastitatea sa, prin originalitatea, rigurozi­tatea si precizia observatiei si demonstratiilor intreprinse, si mai ales, prin perspectivele pe care le-a deschis nu numai in domeniul dermato-venerologie, ci si in acela al patologiei generale.
Se poate spune ca, profesorul Stefan Gh. Nicolau, a adus contributii personale in aproape toate problemele specialitatii dermato-venerologice. Astfel, in domeniul histologiei cutanate a intreprins inca din primii ani ai activitatii sale, un studiu aprofundat asupra distri­butiei substantelor lipidice in piele, observatiile sale ramanand clasice in aceasta privinta si fiind citate si astazi la loc de cinste in monografii recente privind biologia pielii.
Deosebit de numeroase si de importante sunt cercetarile consacrate patologiei pielii. Merita sa fie citate mai intai acele dermatoze a caror descriere a fost facuta pentru prima oara de distinsul profesor, afectiuni cunoscute in literatura de specialitate ca fiind inseparabil legate de numele sau, si anume
Prin opere sa stiintifica, academicianul Stefan Gh.Nicolau, a devenit nu numai seful de necontestat al scolii noastre dermatologice, ci si un stralucit reprezentent al medicini romanesti, valoarea contributiilor sale stiintifice aducindu-i un remarcabil prestigiu in dermatologia mondiala. Este semnificativ in aceasta privinta, faptul ca multe societati savante de peste hotare 1-au ales membru al lor, fiind membru de onoare titular sau corespondent al societilor de dermatologie din Franta, Italia, S.U.A., Germania, Ungaria, Cehoslovacia, Danemarca, Argentina, Uruguay, Spania, Turcia, precum si al socie­tatii internationale de dermatologie tropicala.

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2023

Accesează