Profesorul dr. Scarlat Longhin s-a născut 1899 la Dofteana în judeţul Bacău şi a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti în 1924. După absolvire a devenit intern al Spitalului Militar Regina Elisabeta. Şi-a completat studiile post-universitare în străinătate: în Algeria (1928-1929) – unde a studiat micologia cu prof. dr. Pinoy – şi apoi la Paris (1929-1930) – unde a lucrat în Spitalul Saint Louis sub îndrumarea prof. dr. Regnad, prof. dr. Millraud şi a prof. dr. P. Ravout.
Revine în ţară în 1930, iar în 1934 este numit medic şef al Serviciului de dermatologie şi sifiligrafie al Spitalului Militar Central; în paralel cu activitatea din clinică a lucrat ca şef de laborator la Institutul Cantacuzino (până în 1948).
În 1948 este numit profesor de dermato-venerologie la nou creatul Institut de Medicină din Timişoara, unde a funcţionat până în 1952, când este numit la conducerea Clinicii Dermatologice Şerban Vodă pe care o conduce până în 1969 (în semn de preţuire clinica îi poartă astăzi numele).
Activitatea sa ştiinţifică a fost centrată pe aspectele patogenice ale bolilor dermatologice. Împreună cu prof. dr. Paul Ravout demonstrează că unele parakeratoze (eczematide) sunt reacţii alergice secundare faţă de unele infecţii primare fungice sau stafilococice. A descris o nouă entitate clinică – tumora granulomatoasă a limbii – şi a aplicat noi metode terapeutice, utilizând anatoxina streptococică şi endotoxina BCG pentru tratamentul unor dermatoze.
Activitatea publicistică a fost numeroasă, incluzând: Dermatozele copilului (Editura Medicală, Bucureşti 1960), Biologia Treponemei pallidum (Editura Academiei RSR, Bucureşti 1969), Fotodermatoze (Editura Academiei RSR, Bucureşti 1972), Vascularite cutanate alergice (Editura Academiei RSR, Bucureşti 1976). A fost, de asemenea, autorul a două tratate de dermatologie (distinse cu Premiul de Stat) şi a numeroase lucrări privind etiologia şi tratamentul psoriazisului, melanomul malign, lepra, imunoterapia cu endotoxină BCG în melanomul malign (primul în lume), erupţiile secundare şi vaccinarea în dermatomicoze, tratamentul cu anatoxină streptococică, tumorile granulomatoase ale limbii etc.
Prof. dr. Scarlat Longhin a fost membru al Academiei Române, a numeroase societăţi de dermatologie din ţară şi străinătate (Franţa, Italia, SUA, Suedia etc.), precum şi membru al Fundaţiei Alfred Marchionini (RFG), vicepreşedinte al Asociaţiei dermatologilor de limbă franceză (Paris) etc.
Dintre colaboratorii săi îi amintim pe prof. dr. Al. Dimitrescu, prof. dr. P. Vulcan, dr. D. Mureşan şi gen. dr. Şt. Antonescu.