Mihail Petrini-Galati

 
 

De numele lui Mihail Petrini-Galati se leaga fondarea a doua catedre universitare din Romania. Mai intai, Petrini-Galati a fost primul profesor de histologie din tara noastra. 11 ani mai tarziu, acelasi medic avea sa fie primul profesor de dermato-venerologie din Romania. Primele cursuri si prima catedra de dermatologie au fost realizate tot de Petrini-Galati, la Spitalul Coltea din Bucuresti.
In 1886, pe cand era inca profesor de histologie, Petrini-Galati a organizat primele cursuri libere (facultative) de dermatologie si de boli venerice la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cinci ani mai tarziu, a realizat chiar primul curs din Romania pentru aceasta specialitate. In 1892, conducerea facultatii a luat decizia infiintarii unei catedre de dermatologie si sifiligrafie (mai tarziu numita dermatologie si venerologie) din tara. Petrini-Galati a fost numit profesor pentru acest curs si a creat, in acelasi an, o clinica vasta de dermatologie la Spitalul Coltea. Cateva decenii mai tarziu, clinica lui Petrini-Galati a fost mutata la Spitalul Colentina, unde exista si in prezent.

Petrini-Galati a fost un initiator si in lupta impotriva TBC. El a fost unul dintre presedintii Societatii pentru Combaterea Tuberculozei, impreuna cu Ioan Cantacuzino. In urma cu un secol, Petrini-Galati si Ioan Cantacuzino au intemeiat Spitalul Filaret, cel care in prezent se numeste Spitalul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”.
Inainte de intemeierea catedrei de dermatologie si sifiligrafie, aceste doua specialitati existau, dar nu erau incadrate intr-o clinica de sine statatoare si nu erau predate impreuna. Dermatologia a apartinut catedrei de medicina interna. Prima catedra de medicina interna din Romania se afla la Spitalul Coltea si se numea “Clinica medicala si dermatologica”. Sifilisul si bolile venerice apartineau catedrei de chirurgie. Prima clinica, infiintata tot la Coltea, se numea “Clinica chirurgicala si sifilitica”. Abia in 1892, cele doua specialitati s-au unit.
Preocuparile lui Petrini-Galati nu au fost legate numai de histologie si de dermatologie. A scris un studiu privitor la regenerarea raselor umane si o istorie a igienei. Petrini-Galati a avut si functii politice. Intre 1901 si 1903, a fost director al Serviciului Sanitar din Romania (echivalentul functiei de ministru al Sanatatii de astazi). A fost, de asemenea, decan al Facultatii de Medicina din Bucuresti intre 1914-1916 si 1918-1919.

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2023

Accesează