Justin Dumitru Diaconu

S-a născut la data de 12 mai 1936 în satul Petrești com. Corbeanca – Ilfov din părinții Constantin și Ecaterina Diaconu de profesie învățători.
După absolvirea celor 4 clase primare în satul natal, Justin Diaconu se înscrie și încheie ca premiant clasa I de la liceu la Colegiul Militar din Predeal în anul 1948- fiind nevoit să se transfere pentru clasa a VI-a – elementară la Curtea de Argeș.
Fiind departe de casă, se înscrie și absolvă (cu premiul I și media 9.80) clasa a VII-a la ȘCOALA ELEMENTARĂ din com. OTOPENI și Liceul, cu diploma de Bacalaureat, tot premiat, în București – Liceul “I.L. Caragiale”.
După absolvirea Facultății de Medicină Generală a I.M.F. București și promovarea Examenului de Stat cu „10″, parcurge toate stagiile obligatorii în multitudinea specialităților medicale. În anul 1962 este repartizat la Dispensarul Comunal Mărgineni, aflat în apropierea localității Scornicești-Olt. Dintr-o casă părăsită face un dispensar „model” cu toate dotările necesare. Această perioadă de activitate ca medic de la țară este esențială și benefică pentru desăvârșirea pregătirii profesionale, confruntându-se cu o cazuistică diversă și complicată – fără asistent ori felcer, rezolvă cu dibăcie și profesionalism toate cazurile: nașteri, accidente, boli cronice, epidemii, etc.
Prin concurs, în anul 1964, Justin Diaconu este promovat în funcția de preparator gr. 1 la Clinica Colentina în specialitatea în care era deja consacrat, dermato-venerice, unde activează până în anul 1967 când în urma unui concurs, cu mulți candidați pe un singur loc la același spital, este numit asistent titular, sub directa îndrumare a marelui Prof. Univ. Dr. Academician SCARLAT LONGHIN.
Anul consacrării în medicină pentru tânărul medic este 1969 când, tot prin concurs, obține diploma de DOCTOR ÎN MEDICINĂ și numai după 3 ani să fie confirmat ca MEDIC PRIMAR și Șef de Lucrări la I.M.F. București. Grație rezultatelor de excepție ca medic și cadru didactic, în anul 1972 este trimis în Algeria în baza unor acorduri bilaterale, ocupând aici funcția de ȘEF CLINICĂ în specialitatea sa, al Centrului Universitar din orașul CONSTANTINE. După îndeplinirea importantei misiuni, revine în țară în anul 1975 și este numit Șef de Lucrări și Medic Primar la I.M.F. București – Spitalul Clinic Colentina până în anul 1991.
Al doilea mare examen al vieții și carierei se petrece în anul 1994 când obține titlul de PROFESOR UNIVERSITAR. Acest titlu îi conferă dreptul de a fi numit conducător științific de doctorat, Director Coordonator al Centrului Dermato-Venerice din structura renumitului spital „Dr. Scarlat Longhin” din capitală, unde a reușit să împletească în mod armonios activitatea didactică la nivelul grupelor de studenți și numeroase cursuri cu medicii secundari în instruire directă, membru în comisiile centrale de admitere la Facultatea de Medicină Generală – cu cea practică de îngrijire la patul bolnavului, precum și activitatea de cercetare științifică materializată prin publicarea unui număr de 19 cărți de specialitate, unele traduse și în alte țări, tratate, manuale, cursuri, monografii, etc, peste 800 lucrări comunicate și publicate la conferințele, congresele și revistele de specialitate din țară și străinătate.
Participă și susține interesante comunicări la congrese de specialitate la Moscova, Torino, München, Vancouver, Sydney, Singapore, Paris, Nisa, Amsterdam, Geneva, Praga, Stockholm, Malta, Barcelona, Budapesta, Florența și desigur București.
În cei peste 36 de ani de activitate profesională, didactică și științifică, Prof. Univ. Dr. JUSTIN DIACONU și-a adus o contribuție inestimabilă în tratamentul și profilaxia unor boli „parșive” după cum el însuși le numea, dar lucrul cel mai de preț este promovarea valorilor autentice, a „oamenilor în halate albe”, a celor de care și viața noastră depinde în mare măsură.

Sursă de documentare: „Lupta mea pentru existență”,
D. J. Diaconu și Iftimie Nesfântu

 

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2024

Accesează