Dumitru Muresan

 
 

Absolvent al Facultăţii de Medicină din Cluj, dr. Dumitru Mureşan (n. 1924, Cluj-Napoca; m. 2011) s-a format în Clinica Dermatologică Cluj ca asistent al prof. Coriolan Tătaru. Din 1952 până în 1982 funcţionează ca asistent şi apoi şef de lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti. În anul 1982 este promovat prin concurs cercetător ştiinţific principal gr. I şi Director al Centrului Dermato-venerologic Bucureşti al Ministerului Sănătăţii, funcţie pe care o deţine până la pensionare (1994).
În 1956 a absolvit Cursul de Alergologie în Clinica prof. Pasteur Valery-Radot, Spitalul Broussais Paris. Întors în ţară, înfiinţează primul serviciu şi laborator de specialitate alergologică din cadrul dermatologiei, cu introducerea în practică a metodelor de diagnostic şi tratament alergologice.
În munca de cercetare ştiinţifică s-a afirmat în principal în domeniul dermatozelor alergice cu lucrări dintre care unele constituie priorităţi în domeniu: rolul pneumalergenelor în unele dermatoze alergice; studiul imunologic al alergiei la penicilină; dermatita alergică de contact cu standardizarea testelor epicutanate; rolul unor microelemente în alergiile cutanate – grup de lucrări pentru care a primit în 1990 premiul Danielopolu al Academiei Române. Un alt grup de lucrări a avut ca obiect alte domenii ale dermatologiei: în dermatozele genetice a studiat tulburările metabolismului proteic cu apariţia acidului arginin-succinic în eritrodermia ichtioziformă şi alte afecţiuni genetice ale părului – lucrare citată în literatura de specialitate occidentală (Rook et al); studiul tulburărilor vasculare cutanate în trisomia X; rolul radicalilor de oxigen în melanom şi unele dermatoze cronice; a promovat metoda grefelor chirurgicale în ulcerele cutanate cronice. În domeniul infecţiilor transmisibile sexual a sesizat importanţa infecţiei cu HIV, organizând mijloacele de diagnostic de laborator şi tratament necesare în dermato-venerologie; de asemenea, a urmărit, prin probe specifice de laborator, eficacitatea tratamentului cu antibiotice în sifilis şi gonoree şi a avut un contract de colaborare ştiinţifică cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Dr. Dumitru Mureşan a fost coautor al mai multor tratate şi monografii: Dermato-venerologia (Ed. Didactică şi pedagogică, Bucureşti 1963 – în colaborare cu prof. I. Căpuşan), Alergia. Fiziopatologie. Diagnostic. Tratament. (Ed. Medicală, Bucureşti 1964 – în colaborare cu V. Popa), Alergologie. Fiziopatologie. Diagnostic. Tratament. (Ed. All, Bucureşti 1998 – sub redacţia prof. I. Gr. Popescu), Allergy. Pollens and Pollinosis in Europe (Ed. Blackwell 1991 – în colaborare cu I. Gr. Popescu, sub redacţia Gennaro, D’ Ammato, Bonini, Spicksma).
A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, membru fondator al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie clinică (preşedinte între 1988 şi 1992), membru al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV), membru în Comitetul de Experţi pentru testarea cutanată al Academiei Europene de Alergologie şi Imunologie clinică (EAACI), membru de onoare al Societăţii Române de Dermatologie.

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2023

Accesează