Constantin Levaditi

 
 

Constantin Levaditi (n. 19 iulie 1874, Galați – d. 5 septembrie 1953, București) a fost un inframicrobiolog român naturalizat în Franța, ales membru corespondent al Academiei Române, în 1910 și membru de onoare, în 1926.
A urmat liceul la București, apoi Facultatea de medicină din București. Specializarea a făcut-o la Paris, la Laboratorul de Patologie Generală și Experimentală și Institutul „Pasteur” și apoi la Frankfurt-am-Main, la Institutul de Terapie Experimentală.
În 1892 a obținut doctoratul în medicină al Facultății din Paris, și și-a continuat cercetările la Institutul Pasteur și la Institutul „Fournier”.
A fost membru al Academiei franceze de medicină și colaborator științific la Institutul Pasteur din Paris. Levaditi este unul dintre fondatorii inframicrobiologiei moderne, iar cercetările sale cuprind întreg domeniul inframicrobiologiei. O deosebită valoare au studiile lui asupraeritemelor polimorfe, ectodermozelor neurotrope, sifilisului, poliomielitei, encefalitei, vaccino- și chimioterapiei. Levaditi a introdus bismutul în terapeutica sifilisului. Tot el a perfecționat metoda de impregnare cu argint a spirocheților în secțiuni.
Dintre priorităţile sale mai amintim cultivarea virusului poliomelitc pe alte ţesuturi decât cele nervoase, care a deschis drumul preparării vaccinului antipoliomelitic. A adus o contribuţie originală la stabilirea de legături între virusuri şi cancer. Împreună cu St. S. Nicolau a dovedit ultrafiabilitatea virusurilor prin membrane de colodiu şi a introdus prima metodă de apreciere a dimensiunilor particulelor virale şi a introdus conceptul de ectodermoze neurotrope. Rezultatele cercetărilor sale au fost expuse într-un număr impresionant de lucrări ştiinţifice intrate în istoria medicinii româneşti şi mondiale. Pentru valoarea lucrărilor sale a fost distins cu mai multe premii, dintre care amintim: Premiile „Bréant şi Montyon ale Academiei de Ştiinţe din Paris, Premiul Expoziţiei Internaţionale de la Strasbourg, Marele Premiu „Cameron” al Universităţii din Edinburgh, Premiul „John Scott” al Universităţii din Philadelphia, Premiul internaţional „P. Erlich” pentru chimioterapie.

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2023

Accesează