Euro Melanoma Day 2021

 

Euromelanoma are rolul de a promova si a impartasi informatii despre preventia cancerului de piele, diagnosticul precoce si tratament. Este condusa de un grup de dermatologi europeni care isi aloca din timpul lor liber pentru aceasta cauza. Activitatile noastre sunt concentrate pe atingerea a 3 puncte cheie; publicul general; comunitatea medicala; si factorii de decizie de la nivel European cat si national.

Pentru public, prin intermediul site-ului Euromelanoma (care a fost accesat de peste 1 milion de persoane) si prin intermediul campaniei anuale de constientizare, promovam intelegerea cancerului de piele, preventia acestuia, diagnosticul precoce si tratamentul. Aceasta activitate este urmata de screeninguri gratuite din timpul ‘Zilelor de Screening Euromelanoma care au loc în Europa, iar în România aceste screeninguri s-au desfașut în anii de dinaintea pandemiei pe litoralul românesc, iar în 2021 campania s-a concentrat și pe alte evenimente care au loc în aer liber cum ar fi maratoane, triatloane, concursuri de ciclism etc.. Până în acest moment, peste 450.000 de oameni au beneficiat de examinări gratuite la nivel european.

Pentru dermatologi și comunitatea medicală, împărtășim în mod regulat informații și cele mai bune practici prin intermediul publicațiilor științifice.

Pentru autorități, organizează evenimente speciale pentru se asigura că tratamentul cancerului de piele este pe deplin recunoscut și susținut de sistemele și politicile de sănătate.

De la momentul înființării de către 6 dermatologi belgieni, în anul 1999, Euromelanoma s-a extins rapid de-a lungul continentului și activează ăn momentul de față în 33 de țări. In România campania EuroMelanoma day se organizeaza an de an începând cu anul 2006.

 

Despre acțilunile SRD in cadrul Campaniei EMD 2021

 

Față de anii precedenți, vom extinde campania de informare în ceea ce priveşte depistarea melanomului dar și a celorlalte forme de cancer cutanat: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și ne vom orienta și asupra altor acțiuni desfășurate în aer liber cum ar fi maratoane sportive, triatloane, concursuri de ciclism etc.

Campania a fost lansata în data de 27 mai 2021, printr-o conferință de presă.

În data de 05 iunie 2021 Asociatia Club Sportiv “EchipMont” a organizat a doua editie a Subcarpatii Trail Run, concurs dedicat amatorilor cat si profesionistilor eveniment la care SRD a fost prezentă în cadrul campaniei EMD.

S-au prezentat la start 520 participanti, la cele 3 probe: cross (12.7 km, 450D+), semimaraton (23.8 km, 1060 D+) si maraton (42,8 km, 1750 D+). Produsele pentru protectia solara si prevenirea cancerului de piele oferite de Societatea Romana de Dermatologie, au fost foarte apreciate in randul sportivilor si ne-au rugat sa pastram parteneriatul si pentru editiile urmatoare.

În weekend-ul 25-27 iunie 2021 SRD cu campania EMD a participat la evenimentul organizat de către asociația Pachamama România sub sloganul „Descoperă Aurul din Inima Ta”, cea de-a opta ediție a Roșia Montană Marathon, concurs ce face parte din Circuitul Carpaților. Belvedere-Piatra Corbului și Vf. Rotundu.

Sâmbătă, 26 iunie, s-au prezentat la start peste 320 de participanți la cele 3 probe tradiționale: maraton, semimaraton și cros. De asemenea, peste 120 de mici alergători au putut concura pe categorii de vârstă la Cursa Copiilor, organizată în parteneriat cu Cercetașii Roșia Montană. Ca și la precedentele două ediții, pentru cei dornici să descopere peisajele zonei la pas, a fost organizată Drumeția Interconectivității, pe un traseu de 7 km.

În data de 24 iulie, SRD a fost prezentă prin campania Euromelanoma Day la Teleferic Chellenge, cea mai proeminenta cursa de ciclism din Romania, la care au participat peste 350 de cicliști.

In luna august 2021 vom participa la Triatlonul Buftea, eveniment cu peste 300 de participați, iar în perioada 15-22 august, pe litoralul Mării Negre vom fi prezenți cu medici rezidenți care vor face screeninguri în spații special amenajate. Acesta acțiune face parte dintr-un parteneriat pe care Societatea Română de Dermatologie îl va încheia cu UMF București în cadrul căruia vor face consultații și medici endocrionologi.

„Ne dorim ca oamenii de pretutindeni să înțeleagă factorii diferiți care alcătuiesc propriul profil de risc de dezvoltare a unui cancer cutanat. Cei care dezvoltă cancer de piele nu sunt doar iubitorii expunerii la soare sau utilizatorii de solare – există și alți factori care țin de comportament sau de istoricul familial de care trebuie să ținem cont”, a declarat Veronique del Marmol, președintele european Euromelanoma.

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi pentru a dezvolta cancer cutanat:

–           Utilizarea de solare

–           Expunere intențională la soare frecventă

–           Expunere ocupațională la soare

–           Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)

–           Istoric familial de melanom

Campania Euromelanoma pentru anul 2021 se concentrează asupra unui sondaj recent aplicat a peste 700 de medici dermatologi la nivel mondial care a pus în evidență șocantul impact pe care l-a avut pandemia Coronavirus asupra detecției cancerului cutanat de tip melanom. În comparație cu un an obișnuit de efectuare a examinărilor cutanate, medicii dermatologi estimează că aproximativ o cincime (21%) din melanoame nu au fost diagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate datorită pandemiei.

Atunci când aceste cifre sunt puse alături de cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății referitoare la ratele incidenței melanomului, datele obținute în urma acestui sondaj sugerează că peste 60 000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România.

„Carantina instituită în timpul crizei Covid asociată presiunii adiționale asupra sistemelor de sănătate a dus la o creștere îngrijorătoare a examinărilor cutanate ratate. Așadar, având în vedere că această situație va continua până când se va încheia pandemia, nu a fost niciodată mai important ca oamenii să își înțeleagă propriul profil de risc și să își examineze pielea în vederea diagnosticării unui melanom”, a adăugat Dr. Alin Nicolescu, Secretarul General al Societării Române de Dermatologie.

“Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.

Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer ( NMSC , epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).

Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate.”

 

Despre sondaj

Acest sondaj scurt a fost realizat în lunile noiembrie și decembrie 2020 și a înregistrat un total de 734 de răspunsuri de la medici dermatologi din 36 de țări. Aceștia au fost rugați să estimeze numărul vizitelor de control ale pielii care nu au fost efectuate din cauza pandemiei și să estimeze proporția de melanoame care nu au fost diagnosticate în comparație cu un an normal.

 

WEBSITE EUROMELANOMA

 

Pliant Euromelanoma

 

 

Conferința de presă

 

Roșia Montană Marathon

 

Subcarpații Trail Run

Cursuri și manifestari naționale și internaționale​

Accesează

Informații utile​

Accesează

Diplome CND 2023

Accesează