Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Campania EuroMelanomaDay

mai 1, 2023 @ 08:00 - august 31, 2023 @ 17:00

COMUNICAT DE PRESĂ

9 Mai-2023

 

 

Folosiți Protecția?”, campanie Euromelanoma prin SRD, destinată adolescenților.

Până în 2043, incidența cancerului de piele va crește cu 85% .

 

Expunerea excesivă la soare și, mai grav, fără folosirea protecției solare, reprezintă o problemă majoră de risc în dezvoltarea cancerului de piele, iar creșterea acestei probabilități se poate instituí încă din copilărie sau adolescență. Peste 84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare.

 

Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma relevă faptul că în cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsură solară dureroasă, însoțită de înroșirea intensă a pielii sau de apariția de vezicule, cu o durată de două sau mai multe zile) înainte de vârsta de 18 ani există o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate.

 

În acest context, organizația europeană Euromelanoma prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) lansează astăzi o nouă campanie de prevenție Folosiți Protecția?”, proiect ce are ca scop principal îmbunătățirea comportamentului asociat cu protecția solară în rândul adolescenților.

 

Există o strânsă legătură între arsurile pielii provocate de soare în copilăria și adolescența fiecăruia dintre noi și creșterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel încât , anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de prevenție în rândul acestor categorii de vârstă și totodată, sperăm ca în plan general să amplificăm gradul de conștientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce și tratamentul cancerului de pielea declarat Secretarul General al Societății Române de Dermatologie (SRD) , Dr. Alin Nicolescu .

Potrivit studiului realizat în perioada 2008-2018 de către Euromelanoma și bazat pe examinările clinice a 394.681 de participanți efectuate de dermatologi din toată Europa că arsurile solare severe în copilărie cresc riscul de a descoperi leziuni suspecte la vârsta adultă cu aproape o cincime1 . De asemenea, sondajul mai arată că  84% dintre adolescenți înțeleg că expunerea la soare crește riscul de cancer de piele, dar nici măcar un sfert dintre aceștia nu se protejează întotdeauna de soare2.

Mai mult, președintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol  avertizează că „până în 2043, la nivel mondial, se estimează o creștere cu 85%  a incidenței cancerului de piele , iar  inversarea acestei tendințe trebuie să  înceapă prin abordarea modului de expunere la soare la copii și adolescenți”.

Un alt studiu  arată că, în ciuda faptului că 84% dintre adolescenți recunosc legătura dintre protecția inadecvată în timpul expunerii la UV și dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc că nu se protejează întotdeauna de soare.

 

Sondajul, care a chestionat aproape 1 500 de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, dezvăluie, de asemenea, că, atunci când sunt expuși la soare, doar:

–          27% poartă întotdeauna o pălărie2

–          17% poartă întotdeauna haine cu mâneci lungi2

–          21% poartă întotdeauna ochelari de soare cu protecție UV2

–          49% stau întotdeauna sau des la umbră2

–          52% își aplică întotdeauna protecție solară pe față2

–          56% aplică întotdeauna protecție solară pe alte părți expuse ale corpului lor2

Referințe:

1  Studiul clinic Euromelanom pe 394 681 de persoane în Europa, 2009-2018

2 Fișă informativă EUCAN – Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, Organizația Mondială a Sănătății.  

3  Sondajul GlobalData pentru consumatori din trimestrul I 2021.  

4  Sondaj american privind dependența.  

Campania Folosești protecție?derulată prin  SRD

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare
  • Expunere frecventă intenționat la soare
  • Expunere în timpul activităților profesionale la soare
  • Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)
  • Istoric familial de melanom

 

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poartă sloganul „Folosești protecție?” stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

 

DESPRE EUROMELANOMA

De la crearea sa în 1999, Euromelanoma a continuat să se dezvolte, să se adapteze și să-și extindă abordarea pentru a atinge aceste obiective publice, științifice și politice: organizația are acum rețele de dermatologi care lucrează în peste 30 de țări și a analizat și adunat date despre cancerul de piele de la aproximativ 420 000 de subiecți. Organizația informează publicul cu privire la cancerul de piele, oferind sprijin practic țărilor participante pentru lansarea campaniilor anuale de screening și apoi se bazează pe aceste campanii prin furnizarea de resurse prin intermediul site-ului său web pentru a educa publicul larg cu privire la măsurile cheie de prevenire a cancerului de piele, factorii de risc și importanța recunoașterii leziunilor anormale prin autoexaminare www.euromelanoma.org .

 

DESPRE SOCIETEATEA ROMÂNĂ DE DERMATOLOGIE

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul forul stiintific al medicilor dermatologi din România. În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. Organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Anul acesta, Societatea Română de Dermatologie împlineşte 95 de ani de activitate.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma 2023, prin S.R.D.:

06.05.2023 Participare la Marathonul – SUBCARPAȚI Trail Run, editia 4 – Cocorâștii Mislii, Prahova
09.05.2023 Conferința de presa pentru lasarea campaniei EMD 2023
24.06.2023 Participare la Roșia Montană Marathon, Roșia Montana
29.07.2023 Participare la MTB Telefric Challenge, Poiana Brașov, ediția a 6a,  (Parte a RoadGrandtour), Poiana Brașov
13-20.08.2023 Partener al UMFCD și SRE în organizarea campaniei “Asumă-ți să fii Sănătos!” – Corturi amplasate în 5 locații  pe litoralul Marii Negre (Costinești,  Olimp, Neptun, Saturn, Mangalia)

 

 

 

Details

Start:
mai 1, 2023 @ 08:00
End:
august 31, 2023 @ 17:00
Event Category: